PsyTech – Matrix


Platforma de Roboterapie si Psihoterapie prin Realitate Virtuala

Categorii Stiri

Ultimele Stiri


Search
Aplicatii ale Platformei PsyTech-MATRIX

Realitatea virtuala este o realitate tridimensionala, creata cu ajutorul computerului, in care subiectul uman este proiectat cu ajutorul unor sisteme speciale (ex. ochelari, casti, manusi etc.), el interactionand apoi cu acest mediu ca si cum ar fi in mediul real. Fiind un mediu sigur si controlabil, el poate fi utilizat pentru a schimba cognitiile irationale si comportamentele dezadaptative ale pacientilor, cu impact pozitiv asupra promovarii sanatatii si tratamentul tulburarilor psihice (ex. anxietate, depresie, tulburari ale comportamentului alimentar, dependenta de substante si alcolism, tulburarile sexuale etc.) – Psihoterapia prin Realitate Virtuala -. Efectele acestei tehnici de psihoterapie se exprima direct si la nivel neurobiologic prin caracteristicile ei intrinseci: (1) mobilizarea atentiei (efect asupra sistemului colinergic); (2) noutate (efect asupra sistemelor de noradrenalina si serotonina; si (3) intarire (“reward”) (efect asupra sistemului dopaminergic). Psihoterapia prin Realitate Virtuală este un domeniu de vârf al cercetării intermaţionale datorită implicaţiilor uriaşe pe care le are în tratamentul tulburărilor psihice şi promovarea sănătăţii; în consecinţă, programele naţionale şi internaţionale a aşează ca un domeniu prioritar în cercetare, susţinut din fonduri publice (ex. SUA: National Science Foundation; National Institute of Health; UE: Programele cadrul 6/7 etc.) şi private. 

 

Robotica este stiinta construirii robotilor, entitati artificiale, dotate cu inteligenta artificiala, capabile a se adapta si a invata din mediu. Unii roboti pot avea o forma fizica, fiind capabili de miscare (prototipul robotului), altii se manifesta sub forma de programe pe computer (vezi “Eliza”). Utilizarea robotilor in psihologia clinica si psihoterapie – Roboterapie – poate favoriza: (a) invatarea unor cognitii si comportamente adaptative, mai ales in cazul unor tulburari psihice severe (ex. ADHD, autism), dar si in cazul subiectilor sanatosi care sunt atrasi de tehnologie si/sau (b) interactiunea cu pacientii care au dificultati de relationare interpersonala. Utilizarea robotilor in terapia asistata de animale (terapia asistata de roboanimale SAU roboterapia asistata de animale) (a) reduce riscul de imbolnaviri (ex. transmiterea de agenti patogeni de la animalul viu la om), (b) creste gradul de siguranta (ex. aspect foarte important dacă pacienţii sunt sever afectaţi de patologie pentru a avea in mod constant grija de animal, ca, spre exemplu, în cazul unor demenţe etc.) si confort (ex. clientul/pacientul nu trebuie sa aiba mereu grija de animal), (c) creste accesibilitatea (ex. accesul in spitale al animalelor este strict controlat), si (d) acceptarea acestei tehnici de terapie (ex. roboanimalul poate sa fie o fiinta ireala, lucru important pentru cei care au repulsie fata de anumite animale).

 

In continuare descriem succint aplicatiile Psihoterapiei prin Realitate Virtuala si a Roboterapiei in diverse domenii. Aplicatiile sunt clinice, indiferent de domeniul in care se folosesc, deoarece ele vizeaza doar componentele psihologice clinice de sanatate si boala. Cele mai multe aplicaţii se bazează pe colaborări în consorţii internaţionale (din SUA şi UE), granturi internaţionale (ex. SUA) şi/sau stau la baza unor noi proiecte internaţionale (ex. în programele Europene FP7); de asemenea, ele se utilizează practic – ca tratamente avansate şi inovative – în clinicile clujene (ex. UMF-Chirurgie), pentru ameliorarea condiţiei clinice a pacienţilor.